Affogato, het heerlijke dessert uit Italië met vanille-ijs en espresso. Waar we in deze versie ook nog Kahlua en zeezout aan toevoegen. Check hier het recept!

Affogato met Kahlua, chocola en zeezout

Affogato is weer zo’n goed recept dat uitblinkt door de eenvoudigheid ervan. Alleen maar vanille-ijs en espresso, hoe geniaal is dat! Het klassieke recept vraagt alleen om bovenstaande 2 ingrediënten, mijn recept vraagt nog om een toevoeging van Kahlua, chocola en zeezout. En dat maakt deze klassieker nóg lekkerder!

Officieel is Affogato een dessert en neem je dit dus na het eten. Maar hé, hoe lekker is het, om dit voor jezelf te maken op een warme zomerdag? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de Kahlua weg te laten, net hoe het uit komt! 

Kahlua

Kahlua is een koffielikeur, dat dus ook echt smaakt naar koffie. Het wordt ook vaak gebruikt voor een espresso martini. Ik heb het in dit recept gebruikt om de affogato op te boozen, het is een lekkere zoete aanvulling. Je kunt ook een andere likeur gebruiken, zoals amaretto, Tia Maria  of licor 43. Je mag de alcohol natuurlijk ook helemaal weglaten, dan is het evengoed heerlijk!

affogato kahlua

Warm en koud – Zoet en zout

Een goed recept staat, als het in balans is en mooie tegenhangers heeft. Dit glaasje zaligheid heeft dat alles! Het zoete koude vanille-ijs dat je overgiet met de hete, krachtige espresso is al een geniale uitvinding. Maar dan! Dan sprinkel je er nog wat pure chocola overheen én wat zeezout. Zoet en zout gaan in dit recept zo mooi samen. Geen chocola-zeezout-fan? Laat dan het zeezout gewoon weg.  Man oh man, wat is dat lekker. En de Kahlua natuurlijk, laten we die vooral niet vergeten!

affogato kahlua
affogato kahlua-6

Affogato met Kahlua, chocola en zeezout

Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 2 bolletjes vanille-ijs
  • 1 kopje espresso
  • 15 ml Kahlua (koffielikeur)
  • pure chocola voor topping
  • zeezout naar smaak

Instructies
 

  • Hak de chocola in stukjes.
  • Maak de espresso.
  • Doe 2 bolletjes ijs in een glas of schaaltje, giet daar de warme espresso overheen en daarna de Kahlua.
  • Bestrooi met chocola en het zeezout.
share this recipe:
Facebook
Twitter
Pinterest

Nog meer trek? Er is meer!