Crispy spruitjes met ahornsiroop en knoflook op een ricottacrème. Zo vindt iedereen spruitjes lekker! Gemaakt in de airfryer of in de oven. Bekijk hier het recept!
Deze crispy spruitjes uit de airfryer met ricottacreme en pecannoten zijn hét bijgerecht voor kerst: krokant, zoet-hartig, romig en vol smaak. De spruitjes worden in de airfryer goudbruin en knapperig, krijgen een glans van knoflook en ahornsiroop en worden geserveerd op een zachte crème van ricotta en roomkaas. De pecannoten maken het helemaal af.
De ingrediënten uitgelegd
Spruitjes – door de airfryer worden ze van buiten krokant en blijven ze van binnen zacht.
Knoflook & olijfolie – geven die hartige basis en zorgen dat de spruitjes mooi roosteren.
Ahornsiroop – een vleugje zoet dat perfect werkt met de aardse smaak van spruitjes.
Pecannoten – geroosterd voor crunch en een warme, nootachtige smaak.
Ricotta & roomkaas – samen een romige, zachte basis die het gerecht luxe maakt.
Zout, peper en eventueel chili flakes – voor balans, pit en een klein beetje warmte.
Waarom dit werkt
De crispy spruitjes uit de airfryer met ricottacreme en pecannoten combineren textuur en smaak zoals een perfect kerstgerecht moet doen: krokant tegenover romig, zoet tegenover hartig. De ricottacreme tilt het geheel naar restaurantniveau, terwijl de pecannoten voor feestelijke crunch zorgen.
Wanneer serveren
Dit is een ideaal kerstbijgerecht, maar stiekem het hele winterseizoen lekker. De crispy spruitjes uit de airfryer met ricottacreme en pecannoten staan snel op tafel, ogen feestelijk en zijn een heerlijke twist op de klassieke spruitjes.
Shepherd’s Pie
Dit is zo lekker! Een heerlijk ovengerecht met gehakt, wortel, bleekselderij, doperwten en tomatenpuree met een laagje aardappelpuree met kaas. Echt een favoriet!
In het recept heb ik half-om-half gehakt gebruikt maar het is ook erg lekker met lamsgehakt of 50/50 lams,- en rundergehakt. Eerst bak je het gehakt met de groenten en de laurier en verse tijm. Dit ruikt al zo lekker! Dan voeg je de tomatenpuree toe en de bloem. De bloem zorgt ervoor dat de saus een beetje binding krijgt.
Vervolgens voeg de je runderbouillon toe. Wil je een iets diepere smaak, gebruik dan half rode wijn en half runderbouillon. De alcohol verdampt tijdens het koken. Je voegt het vocht in 3 delen toe zodat het iedere keer goed opgenomen kan worden. Vind je de saus iets te waterig, laat het dan nog iets langer doorkoken tot je de gewenste dikte hebt.
t Dit recept is ontstaan in samenwerking met EP:Beerepoot Cooking . Iedere maand mag ik een recept verzinnen met tools, apparatuur of producten uit de winkel. Als je van koken houdt, gun jezelf dan hoogwaardige keukentools, dat maakt het koken nog veel leuker. Ga eens langs bij EP:Beerepoot Cooking in Hoorn en kijk je ogen uit

Crispy spruitjes uit de Airfryer met ricotta
Ook nodig
- Airfryer of oven - bakplaat met bakpapier
- mixer of garde
Ingrediënten
- 400 gram spruitjes
- 1-2 el olijfolie
- 2 el ahornsiroop + extra voor topping
- 1 teentjes knoflook
- handje pecannoten
- 250 gram ricotta
- 50 gram roomkaas
- peper en zout
Instructies
- Verwijder de onderkantjes van de spruitjes, verwijder eventueel buitenste blaadjes en halveer ze. Spoel de spruitjes schoon in een vergiet en dep daarna goed droog. Belangrijk dat ze goed droog zijn zodat ze krokant worden tijdens het bakken.
- Doe de spruitjes in een kom en meng met de olijfolie en ahornsiroop. Snijd een teentje knoflook heel fijn, pers of rasp en voeg toe aan de spruitjes. Schep om tot alles goed vermengd is.
- Bak de spruitjes 12-15 minuten in de Airfryer op 180 C. Schud om halverwege. Dit kan ook in een oven, verdeel de spruitjes over een bakplaat met bakpapier en bak in een voorverwarmde oven op 200C voor 20-25 minuten.
- Hak de pecannoten grof - houd een beetje achter voor de garnering - en bak deze de laatste 2-3 minuten mee in de Airfryer of oven.
- Meng in de tussentijd de ricotta met de roomkaas, gebruik een mixer of een garde. Je hoeft het maar 1 of 2 minuten te mixen. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de ricottacrème op een bord of een schaal. Leg hier de gebakken spruitjes op. Maak af met nog een drizzle ahornsiroop en de overgebleven gehakte pecannoten. Bestrooi met wat grof zeezout. Serveer direct.

