Syllabub! Is het een dessert, is het een cocktail? Ik denk een beetje van beide, check hier het recept.

Syllabub

Syllabub dus. Misschien ken je het, misschien niet. Het is eigenlijk vooral boozy slagroom, in een glaasje. Heel leuk om al dessert te serveren maar wil jij het als cocktail, you do you!

Speciaal voor kerst zocht ik een soort egg nog-achtig-iets. (Dit heb ik trouwens nog steeds niet gemaakt, houd je van me tegoed) maar kwam dit recept voor syllabub tegen. De naam klonk al heel gezellig, en zo ook het recept. Ik kwam het tegen toen ik bladerde in het Wannée boek.

Voor diegene die het niet kent, het is het boek wat vroeger op de huishoudschool werd gebruikt en het is ge-ni-aal. Ik kreeg de vernieuwde druk van mijn moeder toen ik op mijzelf ging wonen, hier staan echt alle klassiekers en basisrecepten in. Als ik het even niet weet, pak ik dit boek erbij. Maar, het boek dat ik nu had, was het Wannée boek uit de jaren ’60 – ’70-ish. Een reis terug in de tijd, het is zooo heerlijk om dat boek door te bladeren. Geniale food foto’s, bijzondere ingrediënten (lees: veel organen en spul uit blik) en advertenties waarin wordt verteld dat je de man een ijskoude Amstel moet serveren wanneer hij thuis komt. Want dat heurt natuurlijk als huisvrouw. Gelukkig zijn de rollen inmiddels beter verdeeld en haalt de verkering bier voor mij. Anyway…

Ik wilde dus wat old school recepten opzoeken deze kerst. Zo ook de garnalencocktail, zo lekker! En kwam dit recept tegen. Ik heb het origineel wel iets aangepast, zo ook de schrijfstijl en dit heerlijke recept voor je uitgewerkt, geproefd en nu online gegooid.

 

Syllabub
Syllabub
Syllabub

Syllabub

Voorbereidingstijd 10 minuten
koeltijd 1 uur
Porties 4 glazen

Ingrediënten
  

  • 200 ml slagroom
  • 40 ml Voerman Vieux
  • 40 ml Sherry Tio Pepe
  • 20 gram fijn kristalsuiker
  • 20 ml citroensap = meestal een halve citroen
  • 4 kleine glazen
  • rasp van citroen

Instructies
 

  • Rasp de citroen, bewaar dit voor de garnering.
  • Meng de Voerman Vieux, Sherry, suiker en het citroensap tot de suiker een beetje is opgelost.
  • Klop de slagroom in een standmixer of met een handmixer en voeg al kloppend het mengsel toe. Klop tot je een beetje een stevige room hebt.
  • Verdeel het mengsel over de 4 glazen en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
  • Garneer voor serveren met de geraspte citroen.
Trefwoord citroen, zoet, vieux, slagroom, sherry, syllabub
share this recipe:
Facebook
Twitter
Pinterest

Nog meer trek? Er is meer!