Brioche steak tartaar met truffelmayonaise, lekker als borrelhapje of serveer als voorgerecht. Steak tartaar maak je heel makkelijk zelf, bekijk hier hoe je dat doet.
Brioche steak tartaar met truffelmayonaise
Oh my, in dit gerechtje komt toch echt wel veel samen wat ik allemaal héél erg lekker vind, ik hoop jij ook!
Om te beginnen met brioche, wat is dat toch heerlijk. Het is een brood wat een beetje tegen cake aanhangt, omdat het wat zoeter is van smaak en je maakt het met roomboter. Geen zorgen, in dit recept maak je het niet zelf maar koop je het kant-en-klaar. Als je wel een keer aan de slag wil met brioche, heb ik hier een recept.
En dan steak tartaar, altijd een favoriet in restaurants maar zelf maken is ook heel erg makkelijk. Misschien lijkt het ‘eng’ om rauw vlees te snijden maar het is echt eenvoudig. Ik heb bavette gebruikt maar je kunt ook ossenhaas gebruiken. Belangrijk is dat je vlees gebruikt van goede kwaliteit. Vraag je slager eventueel om advies. Eerst snijd je het vlees in dunne stroken van ongeveer 0.5 cm en vervolgens in blokjes.
De smaakmakers van steak tartaar zijn in dit recept peterselie, cornichons, mosterd, een sjalotje, Worcestershiresauce en peper en zout. Soms wordt er ook tabasco aan toegevoegd, dit heb ik dit keer niet gedaan omdat ik ook truffelmayonaise heb gebruikt. En dat vond ik niet zo goed samengaan, maar doe vooral waar jij gelukkig van wordt.
Dus dan hebben we zoet brood wat zacht is en licht getoast, smakelijke steak tartaar en daar voegen we nog zalvende, smaakvolle truffelmayonaise aan toe. Boy oh boy, wat een heerlijkheid!
Omdat ik soms van ‘extra’ houdt, heb ik als toppings ingelegde rode ui gebruikt, nog wat cornichons en gepofte quinoa. Die laatste kun je gewoon in de supermarkt vinden dus geen ingewikkelde toestanden. You got this!

Brioche steak tartaar met truffelmayonaise
Ook nodig
- Scherp mes
- koekenpan
- kleine spuitzak of ziplockzakje optioneel
Ingrediënten
- 3 dikke plakken brioche brood
- 150 gram bavette of ossenhaas
- 1-2 tl Dijon mosterd
- 1/2 tl Worcestershiresauce
- 7 cornichons (kleine augurk)
- 1 kleine sjalot
- 2 takjes verse peterselie
- 1/2 rode ui
- 100 ml witte wijnazijn
- 6 el truffelmayonaise - bijvoorbeeld van Jean Bâton
- 2 el gepofte quinoa - vind je bij o.a. bij AH
- peper en zout
Instructies
- Snijd de brioche in staven, ik haalde 2 stuks uit 1 plakje brood. Smeer twee kanten in met wat olie en bak om en om in een koekenpan tot het brood licht getoast is. Haal uit de pan en bewaar apart.
- Snijd de rode ui in halve ringen, doe dit zo dun mogelijk. Doe de ui in een kommetje samen met de witte wijnazijn en wat zout. Schep af en toe om.
- Snijd 4 cornichons in de lengte doormidden en vervolgens in kleine plakjes. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Hak de peterselie fijn.
- Snijd de bavette of ossenhaas (tegen de draad in) in dunne stroken van ongeveer 0.5 cm en deze vervolgens in blokjes. Het mag een fijne structuur hebben maar het hoeft geen mousse te worden. Het is lekker als het een bite houdt.
- Doe het vlees met de mosterd, Worcestershiresauce, cornichons, sjalot en peterselie in een kom en schep om tot het gelijkmatig vermengd is. Proef, en breng goed op smaak met peper en zout.
- Bestrijk de brioche met wat truffelmayonaise. Doe de overige truffelmayoanise in een spuitzak of ziplockzakje.
- Verdeel de steak tartaar over de brioche. Gebruik eventueel het spuitzakje of ziplockzakje waar je een puntje vanaf knipt, om toefjes met de truffelmayonaise te maken op de steak tartaar
- Snijd de overige cornichons in de lengte in vieren en leg dit op het vlees. Doe dit ook met de rode ui. Strooi er de gepofte quinoa overheen. Serveer direct.
Notities
- Steak tartaar smaakt het beste als het vers gesneden is. Ik raad je aan om dit niet van te voren al klaar te maken.
- Wel kun je de overige ingrediënten al fijnsnijden. Wacht met het vlees vlak van te voren. Dan hoef je het alleen nog te mengen en op te maken.
- De brioche kun je voorbereiden. Toast het in de pan, laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.
Contact
Wil je iets van mij weten? Laat het weten via het contactformulier hieronder.

