Espresso martini, die maak je makkelijk zelf! Een cocktail met vodka, koffielikeur, suikersiroop en natuurlijk espresso. Lees hier hoe je de cocktail én een perfecte schuimlaag maakt!

Espresso Martini

Espresso Martini, deze cocktail is helemaal ingeburgerd en niet meer weg te denken in de horeca. Je maakt ‘m ook heel makkelijk thuis. Volg de stappen in het recept en je hebt in no time zo’n ijskoude espresso martini mét een perfecte schuimlaag in je handen.

In de klassieke ‘EsMa’ vind je vodka, koffielikeur, espresso en suikersiroop. Zorg ervoor dat de espresso vers gezet is, dit maakt je cocktail en is één van de redenen waardoor de cocktail zijn schuimlaag heeft. De koffielikeur kan Kahlua zijn, Tia Maria of een andere koffielikeur die je lekker vindt. De espresso martini is zo leuk, omdat je er veel mee kunt varieren. Eerder maakte ik al de kruidnoten espresso martini met vanille, of deze pumpkin spice variant. Ook is deze versie met bruine rum is erg lekker!

Dit is hoe je een perfecte espresso martini schuimlaag maakt

Een perfecte schuimlaag maak je door de volgende stappen zeker mee te nemen in je shake-proces!

  • De espresso moet echt vers gezet zijn.
  • Vul je shaker tot zeker 2/3e met ijsblokjes. Te weinig ijs zorgt ervoor dat het waterig wordt, waardoor het schuim verdwijnt.
  • Shake zeker 20 – 30 seconden. Bij andere cocktails is dit ongeveer 12 seconden.
  • Tik na het shaken de shaker een paar keer op de tafel/ het aanrecht en ‘wals’ (heen en weer draaien met de shaker) zodat de meeste luchtbellen verdwijnen.
  • Gebruik een strainer/zeefje om de cocktail uit te schenken. Doe dit laag op het glas, net boven de rand en schenk voorzichtig uit.

After dinner cocktail

De espresso martini is een echte after dinner cocktail, lekker voor na het eten dus. Als ik ergens ga lunchen of dineren sluit ik graag af met een EsMa. Liquid dessert, noem ik het altijd :).

espresso martini close-2

ESPRESSO MARTINI

Glas: martiniglas
Methode: Shake
Garnering: koffiebonen
Ijsblokjes
Shaker
Strainer of zeefje

Suikersiroop

  1. Maak de suikersiroop. Bekijk hier hoe je dat doet.

  2. Koel je glas voor door het kort in de vriezer te zetten of er ijsblokjes in te doen. De ijsblokjes verwijder je voordat je de cocktail uitschenkt.

  3. Zet de espresso.

  4. Vul je shaker voor 2/3e met ijsblokjes en doe alle ingrediënten erin. Shake hard voor ongeveer 20-30 seconden. Tik de shaker een paar keer op het aanrecht / de tafel en wals een paar keer om de meeste belletjes te verwijderen en een glad schuim te krijgen.

  5. Zeef met behulp van een strainer of klein zeefje rustig ui in het gekoelde glas en garneer met de koffiebonen.

Bekijk hier de printversie van dit recept.
espresso martini 4--1
espresso martini-2

Espresso Martini

De bekende koffie cocktail!
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang cocktail
Bereiding Shaken
Porties 1 cocktail

Ook nodig

  • Shaker + strainer/zeefje
  • Martiniglas

Ingrediënten
  

  • 45 ml Vodka
  • 1 espresso
  • 15 ml koffielikeur
  • 7 ml suikersiroop (zie beschrijving)

Methode: Shake

Garnering: koffiebonen

Ijsblokjes

Instructies
 

  • Maak de suikersiroop. Bekijk hier hoe je dat doet. (zie de website)
  • Koel je glas voor door het kort in de vriezer te zetten of er ijsblokjes in te doen. De ijsblokjes verwijder je voordat je de cocktail uitschenkt.
  • Zet de espresso.
  • Vul je shaker voor 2/3e met ijsblokjes en doe alle ingrediënten erin. Shake hard voor ongeveer 20-30 seconden. Tik de shaker een paar keer op het aanrecht / de tafel en wals een paar keer om de meeste belletjes te verwijderen en een glad schuim te krijgen.
  • Zeef met behulp van een strainer of klein zeefje rustig ui in het gekoelde glas en garneer met de koffiebonen
Trefwoord espresso, kahlua, koffie, tia maria, vodka
share this recipe:
Facebook
Twitter
Pinterest

Nog meer trek? Er is meer!

15 minuten noedels-1

15 minuten noedels

15 minuten noedels met knoflook, gember en pindasaus. Gehakt, broccoli en udon noedels.Veel knoflook, een beetje spicy en bomvol smaak!

Read More