Gehaktballen in ketjapsaus, een heerlijk borrelhapje, snack of maak er een maaltijd van. Bekijk hier het recept!
Gehaktballen in ketjapsaus
Een nieuwe favoriet! Deze gehaktballen in ketjapsaus. Perfect als borrelhapje, snack of maak er een maaltijd van, bijvoorbeeld bij een stamppot of met rijst en groenten. Heerlijk!
Deze balletjes stonden als zo lang op mijn lijstje om een keer te maken. Lekker in de ketjapsaus en een beetje spicy. Je kunt er zoveel peper en sambal aan toevoegen als je zelf wil. Als ik dit maak voor tijdens een borrel, blijf ik vaak een beetje mild met de pepers. Meestal snoepen er een paar kinderen van mee en niet iedereen houdt van pittig. Als ik dit voor mezelf zou maken, zou ik wel wat meer uitschieten met de pepers. Dit recept is dus mild van smaak, maar je kunt er goed je eigen draai aan geven!
Je brengt de balletjes op smaak met knoflook, ui, gember en rode peper. Zorg ervoor dat alles echt heel fijn gesneden is. Gebruik hiervoor een rasp of eventueel een hakmolen om alles zo fijn mogelijk te krijgen. Het mag bijna een soort papje zijn. Dit meng je met het gehakt. Uit dit recept haal je 40 balletjes van ongeveer 25 gram per stuk.
Eerst bak je de balletjes, deze haal je uit de pan en in diezelfde pan maak je de saus met tomatenpuree, bouillon en ketjap manis. Ook kun je wat bloem toevoegen om de saus wat dikker te maken, dit is optioneel. Zonder bloem kan het ook goed en zal je saus iets dunner zijn.

Gehaktballen in ketjapsaus
Ook nodig
- Hapjespan of braadpan
Ingrediënten
Gehaktballen
- 1 kilo half-om-half gehakt
- 4 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1/2 rode peper of meer naar smaak
- peper en zout
- 3 el ketjap manis
Ketjapsaus
- 2 el tomatenpuree
- 1-2 el bloem optioneel
- 300 ml runderbouillon
- 200 ml ketjap manis
- 1-2 tl sambal oelek
- 3 el pinda's optioneel als garnering
- olie om in te bakken
Instructies
- Rasp de knoflook, pers of snijd fijn. Doe dit ook met de gember. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd heel fijn.
- Doe het gehakt in een kom en doe de knoflook, gember, ui en rode peper erbij. Meng het goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Draai hier (met vochtige handen) balletjes van. Ik haalde hier 40 balletjes uit, deze zijn ongeveer 25 gram per balletje. Doe de balletjes in een schaal, dek af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verhit een beetje olie in een hapjespan of braadpan op middelhoog vuur en bak hier de balletjes in tot ze rondom bruin zijn (eventueel in delen). Het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en bewaar apart.
- Bereid de bouillon. Doe de tomatenpuree in dezelfde pan als waar je de gehaktballetjes in heb gebakken en bak dit kort op laag vuur terwijl je in de pan roert. Doe dan de bloem erbij en roer dit erdoor. Blus af met 1/3e van de bouillon en roer met een garde tot het goed vermengd is. Voeg dan in 2 delen de overige bouillon toe tot je een saus hebt.
- Doe nu de ketjap erbij en meng dit erdoor samen met de sambal. Nu kun je de gehaktballetjes terug doen in de saus en laat ze in de saus verder garen op laag vuur in ongeveer 15-20 minuten. Als de saus te dik is kun je nog wat water toevoegen.
- Serveer de balletjes in de ketjapsaus en garneer eventueel met wat grofgehakte pinda's.

