Ovenschotel met pompoen, gehakt en zoete aardappel. Verder met zoutige feta en een deksel van bladerdeeg. Als dat geen comfort food is! Bekijk hier het recept.
Ovenschotel met pompoen, gehakt, zoete aardappel, feta en bladerdeeg
Deze ovenschotel met pompoen, zoete aardappel, linzen en gehakt is hartig, kruidig en precies het soort comfort food waar je zin in hebt op een frisse dag. De groenten maken het gerecht zacht en kleurrijk, de linzen en het gehakt zorgen voor een stevige basis, en het krokante bladerdeeg bovenop maakt het helemaal af.
Vol smaak door kruiden en groenten
De combinatie van pompoen en zoete aardappel maakt de vulling zacht en licht zoet. Linzen en gehakt zorgen voor extra bite en een stevige basis. De specerijen – kurkuma, komijn en een beetje chilipeper – brengen warmte en diepte in de smaak.
Het bladerdeeg dakje
De ovenschotel krijgt een feestelijke twist door het laagje bladerdeeg bovenop. Dit zorgt niet alleen voor een mooie presentatie, maar ook voor een knapperig contrast met de zachte vulling eronder.
Wanneer serveren
Deze schotel is een echte allemansvriend. Serveer hem als hoofdgerecht met een frisse salade erbij, of maak hem een dag van tevoren klaar en schuif hem voor het eten de oven in. Lekker, voedzaam en makkelijk voor drukke dagen.
Dit heb je nodig
-
Pompoen – zacht, lichtzoet en perfect om een vulling smeuïg te maken.
-
Zoete aardappel – zorgt voor extra romigheid en een subtiele zoete smaak.
-
Linzen – voegen vezels en bite toe en maken de ovenschotel vullend.
-
Gehakt – maakt het gerecht hartig en stevig, ideaal in combinatie met de groenten.
-
Feta – een frisse, zoute tegenhanger die de smaken in balans brengt.
-
Bladerdeeg – het krokante dakje dat voor textuur en een feestelijke uitstraling zorgt.
-
Specerijen (kurkuma, komijn, chilipeper) – geven warmte, diepte en een lichte pit.
Heb je kleine ovenschaaltjes, dan kun je het ook als eenpersoons-variant maken.

Ovenschotel met pompoen, gehakt, zoete aardappel, feta en bladerdeeg
Ook nodig
- Hapjespan met deksel
- ovenschaal
Ingrediënten
- 400 gram flespompoen
- 400 gram zoete aardappel
- 400 gram rundergehakt
- 200 gram Linzen (HAK)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blokje groentenbouillon
- 100 gram feta
- 1 koelvers bladerdeeg
- ei of 2-3 el melk om het bladerdeeg te bestrijken
- 1-2 tl sesamzaad
- olijfolie
- peper en zout
- verse koriander - ter garnering optioneel
Instructies
- Verwarm de oven op 190 C.
- Snipper de ui, pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de flespompoen in blokjes van 2x2 cm. Schil de zoete aardappel en snijd dit ook in blokjes. Tip! Je kunt ook voorgesneden zoete aardappel en pompoen kopen als je weinig tijd hebt.
- Verhit olijfolie in een hapjespan en fruit de ui tot glazig. Voeg het gehakt, de specerijen en de knoflook toe. Meng dit door elkaar en verwarm tot het gehakt gaar is.
- Voeg de pompoen en zoete aardappel toe en bak dit ongeveer 3-5 minuten mee. Doe de tomatenblokjes erbij met een een scheutje water. Doe de deksel op de pan en verwarm nog 8-10 minuten op laag vuur. Voeg tot slot de linzen toe.
- Doe het pompoen- gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de feta hier overheen. Bedek de schaal met het bladerdeeg en bestrijk met de melk (of een losgeklopt ei). Bestrooi met sesamzaad.
- Bak de ovenschotel 10-15 minuten in de oven, tot het bladerdeeg luchtig, krokant en mooi gekleurd is.
- Bestrooi eventueel met nog wat feta en eventueel verse koriander.

