Salade witte asperge met gerookte zalm, tuinkers en hazelnoten. Een heerlijke combinatie! Bekijk hier hoe je het maakt.
Salade witte asperge en gerookte zalm
De witte asperges zijn in het seizoen, en dan kun je er maar beter iets lekkers mee maken. Het seizoen is maar heel kort, meestal van april t/m juni. Een beetje een exclusieve soort groenten eigenlijk, dat maakt het meteen extra speciaal als je er een lekker recept mee kunt maken.
Er staan al best wat recepten op de site met witte asperges, zo wordt afgelopen weken de witte asperge salade met ham en ei veel bezocht. Ook het recept van de plaattaart wordt veel bekeken en natuurlijk de klassieke manier; met krieltjes en Hollandaise.
EP:Beerepoot Cooking daagde mij uit om toch weer een nieuw recept te creëren en daarbij mocht ik gebruik maken van een Demeyere aspergepan en dat werkte heel fijn! Je kunt natuurlijk ook de witte asperges in een ruime kookpan koken maar die aspergepan kookt het witte goud heel geleidelijk en ze breken niet. Het resultaat, boterzachte, perfect gegaarde witte asperges!
En dat wilde ik in deze salade, wat eigenlijk een soort ‘shared salade’ is. Want je kunt hier met twee personen van eten. Serveer er eventueel nog een stokbroodje bij of wat krieltjes om het compleet te maken. In deze salade heb ik 500 gram asperges verwerkt, maar je kunt hier natuurlijk iets meer van maken. Maak de salade zo groot als jij wil!
De combinatie met de gerookte zalm, het zacht gekookte eitje, de tuinkers’dressing’ en de hazelnoten is geweldig! Het is ook nog eens heel weinig werk. De meeste tijd ben je kwijt aan het wachten tot het water kookt :).

Salade met witte asperge en gerookte zalm
Ook nodig
- aspergepan of ruime kookpan
- dunschiller
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 100 gram rucola
- 100 gram veldsla
- 2 ei
- 100 gram gerookte zalm
- 2-3 el hazelnoten
- 3 el mayonaise
- 1 tl Dijon mosterd
- 1 el verse tuinkers
- peper en zout
- eetbare bloemen optioneel
Instructies
- Snijd 1.5 cm van de onderkant van de asperges. Leg de asperges plat op een werkblad/snijplank (zodat ze niet breken) en schil met een dunschiller ongeveer 3 cm onder de kop naar beneden. Schil ze 2 keer rondom zodat je geen harde buitenkant meer hebt.
- Doe de asperges in een ruime pan of asperge-pan in ruim koud water met wat zout. Wacht tot het water kookt en kook dan nog 5 minuten. Haal daarna de pan van het vuur en laat nog 15 minuten staan met een deksel op de pan. Haal ze er daarna voorzichtig uit met een schuimspaan of twee vorken.
- Kook de eitjes zoals jij het lekker vindt. Kook 4-5 minuten voor zacht, 6 voor halfzacht en 8 voor hard. Laat na de kooktijd schrikken onder koud water en pel.
- Meng de mayonaise met de mosterd. Hak de tuinkers fijn en meng dit erdoor. Breng op smaak met peper en zout
- Meng de rucola met de veldsla en leg op een bord of grote schaal. Verdeel de gerookte zalm over de sla en leg hier de witte asperges op.
- Schep de tuinkersmayonaise over de salade. Halveer de eitjes of snijd in vieren en verdeel dit over het geheel. Hak de hazelnoten grof en strooi dit over de salade. Leg eventueel nog wat eetbare bloemetjes op het bord.
Dit recept is gemaakt in betaalde samenwerking met EP:Beerepoot Cooking .

