Aardappel gratin, een klassiek gerecht met aardappel, room, knoflook en natuurlijk kaas! Bekijk hier het recept.

Aardappel Gratin

 

Een klassiek gerecht, rijk van smaak door de room en de kaas. Heerlijk!

Gebruik voor de aardappelgratin een vastkokende aardappel. En sorry, maar je kunt geen voorgeschilde aardappels gebruiken dit keer. Die worden te zacht in de oven en dan heb je een soort aardappelpuree-gratin. Ik heb zelf een hekel aan aardappels schillen, dus ik heb de schil eromheen gelaten. Of jij gaat schillen of niet, mag je zelf bepalen!

Geen gratin zonder kaas maar ook niet zonder knoflook. Van mij mag dat veel zijn! Ik gebruik 3-4 teentjes knoflook, heerlijk in combinatie met de kaas. Vind je dat te veel van het goede? Dan kun je ook wat minder gebruiken.

De kaas die ik gebruik is Gruyere of soms in de mix met jonge kaas. Gruyere is een Zwitserse kaas en best intens van smaak. Ik vind het heerlijk voor gerechten als dit. Kies een kaas, of meerdere soorten, die jij lekker vindt.

Aardappel gratin is heerlijk als bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een stukje goed vlees, serveer er een groene salade bij en klaar ben je. Natuurlijk is dit ook een klassieker voor tijdens de feestdagen.

Dit recept  is ontstaan in samenwerking met EP:Beerepoot Cooking  . Iedere maand mag ik een recept verzinnen met tools, apparatuur of producten uit de winkel. Dit keer met de prachtige Le Creuset ovenschaal, die kleur is toch te prachtig! Om de aardappels gelijkmatig te snijden heb ik een mandoline gebruikt. Bij EP: Beerepoot Cooking kun je terecht voor alle hoogwaardige tools en materialen. 

Aardappel gratin BB-4
Aardappel gratin BB-2

Aardappel Gratin

Aardappel met room en knoflook, gegratineerd in de oven met kaas
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht
Bereiding oven
Porties 1 stuk

Ook nodig

  • ovenschaal
  • alluminiumfolie
  • mandoline of keukenmachine optioneel

Ingrediënten
  

  • 1 kilo aardappel - vastkokend
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 200 ml room
  • 200 ml volle melk
  • 1 tl mosterd - bijvoorbeeld Dijon
  • 1 el roomboter om in te vetten
  • peper zout
  • 100 gram geraspte kaas - bijvoorbeeld Gruyere
  • 2 el bieslook garnering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Was de aardappel en snijd in dunne plakken van ongeveer 3mm dik. Je kunt ervoor kiezen om de aardappels eerst te schillen, ik heb dat niet gedaan. Gebruik voor het snijden een mandoline of een keukenmachine met een opzetstuk om makkelijk plakjes te snijden.
  • Doe de melk, room en de mosterd in een kom en meng dit door elkaar. Pers de knoflook of snijd fijn en voeg dit toe samen met de plakjes aardappel. Voeg flink wat zout toe en peper en schep een paar keer om.
  • Vet de ovenschaal in met de roomboter. Doe hier het aardappelmengsel in en strooi hier de geraspte kaas over. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder na de baktijd de aluminiumfolie en bak nog 30 minuten of tot de bovenkant goudbruin is en de kaas gegratineerd.
  • Snijd de bieslook fijn en strooi dit er overheen.

Notities

Je kunt dit gerecht goed voorbereiden! Gaar de aardappelgratin 30 minuten in de oven met het aluminiumfolie. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bak het nog 30 minuten zonder aluminiumfolie in de oven voordat je het gaat opdienen.
Trefwoord kaas, knoflook, aardappel, room, gratin
share this recipe:
Facebook
Twitter
Pinterest

Nog meer trek? Er is meer!

15 minuten noedels-1

15 minuten noedels

15 minuten noedels met knoflook, gember en pindasaus. Gehakt, broccoli en udon noedels.Veel knoflook, een beetje spicy en bomvol smaak!

Read More