Caesar salade met kip, Parmezaanse kaas en croutons, natuurlijk mag een zachtgekookt eitje niet ontbreken. Met een klassieke Caesar dressing. Bekijk hier het recept!
Caesar salade met kip, Parmezaanse kaas en croutons
Caesar salade met kip, Parmezaanse kaas en croutons, natuurlijk mag een zachtgekookt eitje niet ontbreken. Met een klassieke Caesar dressing.
Laten we het hebben over de Caesar salade. Naar mijn weten is de klassieke versie van deze salade zonder kip en zonder het gekookte ei. De dressing is op basis van ansjovisfilet, Dijon mosterd, citroensap, eidooiers, olijfolie en zwarte peper. Er wordt ook wel een Worcestershiresauce toegevoegd, dat zou je ook kunnen doen voor een wat diepere smaak. En het wordt gemaakt met een knapperige romaine sla.
Maar, er wordt veel gevarieerd met deze salade. Snap ik wel, want de basis is goed. Zo wordt er wel eens bacon aan toegevoegd of verse kruiden. Of wordt de dressing met yoghurt gemaakt om het wat frisser te maken en calorie-armer.
Variatie volop dus! Dit is mijn recept, zoals ik ‘m al jaren maak. Ik vind de kipfilet een goede toevoeging omdat het hierdoor van side salad naar maaltijdsalade gaat. Een medium- zachtgekookt eitje mag voor mij ook niet ontbreken. Grove croutons moeten er ook zeker bij en natuurlijk voldoende Parmezaanse kaas!
Caesar salade met kip, Parmezaanse kaas en croutons – alles op een rijtje
- Als je geen ansjovisfilet wil gebruiken, kun je deze weglaten. Breng de dressing dan wel goed op smaak met zout.
- De kipfilet kun je kruiden met je favoriete kipkruiden of gebruik het mengsel uit het recept.
- De dressing maak ik meteen in de saladeschaal. Wil je wat extra dressing maken, maak het dan in een aparte kom. Je kunt de dressing een paar dagen bewaren in de koelkast. Let wel op aangezien je rauwe eieren gebruikt.
- Liever geen rauwe eieren in je salade? Dan kun je ook mayonaise gebruiken. Skip dan de eieren én de olijfolie.
- Romaine sla is echt het meest geschikt voor deze salade omdat het romig en knapperig is. Little gem is de kleine versie van deze sla en zou je ook kunnen gebruiken.

Caesar salade met kip, Parmezaanse kaas en croutons
Ook nodig
- koekenpan
- fijne rasp
- Steelpan
Ingrediënten
Kipfilet
- 2 kipfilet
- 2-3 tl kipkruiden naar wens OF 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder, 0.5 tl cayennepeper, peper en zout
- olijfolie
Caesar dressing
- 4-5 anjovisfilet
- 2 teentjes knoflook
- 2 eidooiers
- 30 ml citroensap
- 2 tl Dijon mosterd
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
- naar smaak versgemalen peper
Salade
- stukje (oud) stokbrood of ander brood naar keuze
- 1 romaine sla
- 2 ei
- naar smaak Parmezaanse kaas
Instructies
- Kruid de kipfilet, voeg de olijfolie toe en zorg ervoor dat de kip helemaal gekruid is. Gebruik je handen (doe ik) of schep een paar keer om.
- Scheur het stokbrood in grove stukken voor de croutons. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, doe hier de croutons in, voeg een beetje olijfolie toe en wat zout. Schep alles om en blijf omscheppen tot de croutons krokant zijn. Haal uit de pan en bewaar apart.
- Veeg de pan school en verhit opnieuw wat olijfolie in de pan. Bak de kipfilet op middelhoog vuur aan beide kanten ongeveer 2-3 minuut. Verlaag dan het vuur en bak de kipfilets verder in ongeveer 8-10 minuten tot de kip gaar is.
- Doe de eitjes in een pan met water en breng aan de kook. Kook 5 minuten voor zachtgekookte eieren en 7 minuten voor hard gekookt. Spoel de eieren na het koken af met koud water en bewaar apart.
Dressing
- Doe de ansjovisfilet in een kom waar je de salade in serveert. Prak dit fijn met een vork. Rasp de knoflook en voeg dit toe.
- Voeg de eidooiers toe samen met het citroensap en de Dijonmosterd. Roer alles samen met een garde tot egaal.
- Voeg al kloppend met een garde, de extra vierge olijfolie toe tot een romige dressing.
- Rasp de Parmezaanse kaas door de dressing en breng op smaak met versgemalen zwarte peper naar smaak.
Salade samenstellen
- Snijd de romaine sla in grove stukken en voeg dit toe aan de kom met dressing. Schep alles om.
- Snijd de kipfilet in plakjes en leg dit op de salade. Pel de gekookte eieren, halveer deze en voeg ook toe samen met de croutons. Rasp nog wat extra Parmezaanse kaas over het geheel.
Contact
Wil je iets van mij weten? Laat het weten via het contactformulier hieronder.

