Filodeeg met brie, Parmaham en rode pesto. Een heerlijk borrelhapje uit de oven. Bekijk hier het recept.
Filodeeg met brie, Parmaham en rode pesto
Ik noem het ook wel ‘de filo-kreukel’, dat is ook eigenlijk wat het is. Je kreukelt/vouwt het filodeeg en propt het in een ovenschaal(tje). Daartussen doe je plakjes brie, Parmaham en rode pesto. Schuif het in de oven en klaar ben je!
Natuurlijk ook heel goed vega te maken door de Parmaham weg te laten. Gebruik een lekkere rode pesto, eventueel één die een beetje spicy is en je hebt een heerlijk borrelhapje.
Ik vond het lekker om er nog wat honing overheen te ‘drizzelen’, heerlijk in combinatie met de brie. Maar dat is optioneel. Ook had ik nog wat verse tijm in de koelkast liggen, dat bleek een heerlijke toevoeging te zijn. Aanrader dus om die twee wel toe te voegen na het bakken in de oven.
Je maakt dit borrelhapje in een kleine ovenschaal. Zet de ovenschaal tijdens de borrel op tafel of leg je baksel op een plank en snijd in stukken.

Filodeeg met brie, parmaham en rode pesto
Ook nodig
- kleine ovenschaal (ongeveer 20x15 cm)
Ingrediënten
- 10 vellen filodeeg
- 30 gram roomboter
- 100 gram brie
- 2-3 tl rode pesto
- 50 gram Parmaham
- 2 tl honing
- takjes verse tijm optioneel
Instructies
- Haal het filodeeg uit de vriezer, haal uit de verpakking en laat onder een vochtige theedoek (zodat het niet uitdroogt) op temperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Smelt de roomboter.
- Vouw de vellen filodeeg als een soort harmonica en leg de vellen, met de open kant naar boven, naast elkaar in de ovenschaal. Giet de gesmolten boter over het geheel.
- Snijd de brie in dunne plakken. 'Prop' de brie tussen het filodeeg, zorg ervoor dat het een beetje gelijkmatig verdeeld is. Scheur de Parmaham in repen en verdeel dit ook tussen het filodeeg. Schep als laatst de rode pesto erover en verdeel dit tussen en over het geheel.
- Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak het geheel 15-20 minuten tot het filodeeg goudbruin en krokant is en de kaas gesmolten.
- Besprenkel na het bakken met wat honing en blaadjes verse tijm.

