Geroosterde bloemkoolsoep met croutons en kaas. Romige soep van geroosterdebloemkool met de lekkerste croutons! Natuurlijk met lekker veel Parmezaanse kaas. Bekijk hier het recept.
Geroosterde bloemkoolsoep met croutons en kaas
Deze geroosterde bloemkoolsoep met knoflookcroutons met peterselie en Parmezaanse kaas is zacht, romig en vol smaak. De bloemkool wordt samen met gepofte knoflook in de oven geroosterd tot goudbruin — dat geeft de soep een diepe, nootachtige smaak. Een snufje kerrie zorgt voor warmte, en een scheut room maakt het fluweelzacht. De krokante croutons met Parmezaan, peterselie en knoflook maken het helemaal af.
De ingrediënten uitgelegd
Bloemkool – door te roosteren in de oven krijgt de bloemkool een volle, lichtzoete smaak.
Gepofte knoflook – zacht, romig en veel minder scherp dan rauwe knoflook. Perfect om in de soep te pureren.
Kerriepoeder – geeft de soep een subtiele kruidigheid en een mooie gele kleur.
Room – maakt de soep extra romig en rond van smaak.
Croutons met Parmezaan, peterselie en knoflook – zorgen voor textuur en een hartige, geurige topping die het gerecht naar een hoger niveau tilt.
Waarom dit werkt
De geroosterde bloemkoolsoep met Parmezaans-peterselie-knoflookcroutons combineert alles wat comfort food hoort te zijn: zacht, romig, kruidig en een beetje knapperig. De gepofte knoflook en geroosterde bloemkool geven diepte, de room maakt het soepel, en de croutons brengen pit en bite.
Wanneer serveren
Perfect als warme lunch of voorgerecht, maar ook heerlijk als lichte avondmaaltijd met wat extra brood. De geroosterde bloemkoolsoep croutons is makkelijk te maken, ruikt fantastisch en smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.

Geroosterde bloemkoolsoep met croutons en kaas
Ook nodig
- blender of staafmixer
- Bakplaat met bakpapier + kleine ovenschaal
- kookpan
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool in roosjes gesneden
- 1 tl kerriepoeder optioneel
- 3 teentjes knoflook ongepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui grof gesneden
- 750 ml groentebouillon of kippenbouillon
- 200 ml kookroom optioneel, voor extra romigheid
- Zout en peper naar smaak
Croutons
- 4 sneetjes brood of een stuk stokbrood wit, volkoren of zuurdesem
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- Snufje zout en peper
Extra
- 2-3 el amandelschaafsel
- naar smaak Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven op 200°C. Snijd de bloemkool is roosjes en Leg dit op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, zout, peper en eventueel wat komijn.
- Snijd de bovenkant van de teentjes knoflook en leg dit (ongepeld) ertussen. Rooster 25–30 minuten, tot de bloemkool goudbruin en licht gekarameliseerd is.
- Breek het brood in grove stukken voor de croutons. Meng dit in een kom samen met olijfolie, zout en peper. Rasp de knoflook, pers of snijd heel fijn. Voeg dit toe en schep een paar keer om. Rooster de croutons mee in de oven de laatste 10 minuten.
- Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de peterselie heel fijn. Meng dit door elkaar. Als de croutons klaar zijn, schep je de warme croutons door het mengsel. Rooster dan nog 3-5 minuten in de oven.
- Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter tot het iets verkleurd is. Haal uit de pan en bewaar apart.
- Snijd de ui in halve ringen. Verhit in een grote pan een eetlepel olijfolie. Fruit de ui tot glazig. Knijp de geroosterde knoflook uit het velletje en voeg toe aan de pan.
- Voeg de geroosterde bloemkool toe (houd eventueel een paar mooie roosjes apart voor garnering). Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Roer de kookroom erdoor.
- Schep de soep in kommen. Rasp hier naar smaak Parmezaanse kaas over. Schep de croutons erover en het amandelschaafsel. Maak af met nog wat extra Parmezaanse kaas.

