Paper plane cocktail. Met vier ingrediënten maak je deze moderne klassieker. Bourbon, Aperol, Amaro en citroensap. Bekijk hier hoe je het maakt!
Paper Plane Cocktail
De Paper Plane is zo’n cocktail die er misschien ingewikkeld uitziet, maar eigenlijk verrassend simpel is. Vier ingrediënten, gelijke delen, even shaken met ijs – en je hebt een drankje dat perfect in balans is!
De Paper Plane is, zoals ze dat noemen, een moderne klassieker onder de cocktails. Hij werd in 2008 bedacht door bartender Sam Ross en combineert vier ingrediënten in perfecte balans: bourbon, Aperol, amaro en citroensap. Het resultaat is fris, bitterzoet en complex, maar tegelijk heel toegankelijk.
Wat zit er in de Paper Plane?
Bourbon – zachte, iets zoete Amerikaanse whiskey die zorgt voor de basis.Ik gebruik graag Woodford Reserve of Bulleit.
Aperol – je kent ‘m vast van de Spritz: feloranje, bitterzoet en met een vleugje sinaasappel.
Amaro – Italiaanse kruidenlikeur. Voor de Paper Plane gebruik je meestal Amaro Nonino: kruidig, lichtbitter en net genoeg pit.
Citroensap – het frisse tegengewicht dat alle smaken mooi bij elkaar brengt.
Waarom zo lekker?
Doordat alles in gelijke delen wordt gemixt, krijg je een cocktail die nooit te zoet of te bitter is. Je proeft een beetje van alles: citrus, kruiden, bitter en een zachte zoetheid van de bourbon.
Wanneer maak je de Paper Plane cocktail?
De Paper Plane is ideaal als aperitief – hij opent de smaakpapillen – maar ook gewoon een lekkere cocktail voor een weekendavond met vrienden.

Paper Plane cocktail
Ook nodig
- Shaker + strainer/zeefje
- jigger
- Nick & Nora glas of iets anders wat je fancy vindt.
Ingrediënten
- 20 ml Aperol
- 20 ml Bourbon - zoals Woodford Reserve of Bulleit
- 20 ml Amaro
- 20 ml citroensap vers
- ijsblokjes
- schil van citroen garnering
Instructies
- Koel je glas voor door het kort in de vriezer te zetten. Schil een stukje van de citroen voor de garnering. Je kunt deze in een driehoek snijden, snijd vervolgens aan de witte kant een lijn die je net niet helemaal doorsnijdt. Vouw het dubbel als een soort vliegtuigje. Maak nog een inkeping zodat je het straks op de rand van je glas kunt zetten.
- Pers het citroensap en doe dit in een shaker met de overige ingrediënten (behalve je citroen-vliegtuig). Vul je shaker met ijs en shake met veel kracht voor ongeveer 12 seconden.
- Schenk de cocktail uit zonder ijs met behulp van een strainer/zeefje in het voorgekoelde glas.
- Garneer en cheers!
Ga jij dit recept maken, heb je het gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @marcellschermer tagt.
Kortingscode!
Shop meteen jouw favoriete likeuren en spirits bij Gall.nl. Tipje van mij: Ga naar Gall.nl en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Contact
Wil je iets van mij weten? Laat het weten via het contactformulier hieronder.

