Köfte uit de oven met een makkelijke salade en frisse yoghurtsaus. Lekker met flatbread! Perfect voor een makkelijke doordeweekse maaltijd.
Köfte uit de oven met frisse salade en yoghurtsaus
Kruidig, sappig en makkelijk uit de oven: dit koftegehakt is ideaal voor een doordeweekse avond. Serveer het met een snelle salade van tomaat, komkommer en avocado, plus een frisse yoghurtsaus met knoflook en munt. Een gerecht dat stevig en licht tegelijk aanvoelt.
De smaken uitgelegd
Koftegehakt – gekruid gehakt (vaak rund of lams, ik heb een mix gebruikt) met specerijen zoals komijn, paprikapoeder en een beetje chili. En verder verse kruiden zoals peterselie en verse munt. In de oven krijgt het een mooie, volle smaak zonder gedoe met grillpannen.
Salade van tomaat, komkommer en avocado – fris, sappig en romig tegelijk. De avocado maakt de salade net wat zachter.
Yoghurtsaus met knoflook en munt – romig en fris, met een lichte kick van knoflook en de verkoelende smaak van munt. Perfect bij de kruidige köfte.
Waarom dit werkt
De kruidige warmte van het gehakt wordt in balans gebracht door de frisse salade en de zachte yoghurtsaus. Samen vormt het een complete maaltijd die snel op tafel staat en toch bijzonder smaakt.
Wanneer köfte uit de oven serveren
Dit gerecht is perfect als doordeweeks diner, maar doet het ook goed bij een zomerse barbecue of een etentje met vrienden. Alles kan van tevoren voorbereid worden, waardoor je alleen nog de oven en een snelle dressing nodig hebt.

Köfte uit de oven met salade, flatbread en yoghurtsaus
Ook nodig
- ovenschaal + bakpapier
Ingrediënten
- 4-5 flatbread
Köfte gehakt
- 500 gram lamsghakt, rundergehakt of gemengd
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 handje verse peterselie
- 4-5 takjes verse munt
- 1 ei
- 2 tl 7 kruidenpoeder of 1 tl paprikapoeder, 0.5 tl komijnpoeder en 0.5 tl chilipeper
Salade
- 2 tomaat
- 1 komkommer
- 1 avocado
- 3 tl extra vierge olijfolie
- 1/2 citroen
- peper en zout
- 100 gram kikkererwten
Yoghurtsaus
- 200 gram Griekse yoghurt 10%
- 1 teentje knoflook
- 5-6 blaadjes verse munt
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de peterselie, de blaadjes verse munt, ui en knoflook zo fijn mogelijk. Je kunt eventueel ook een hakmolen of food processor gebruiken.
- Meng het kruidenmengsel met het gehakt, het ei en de specerijen. Meng alles goed door elkaar. Bekleed een bakplaat of ovenschaal met bakpapier en spreid het gehakt uit tot een dikte van 2-3 cm. Het is niet erg als niet de hele ovenschaal is bedekt. Kerf eventueel met een spatel alvast banen in het gehakt tot een soort stroken zodat je na het bakken köfte strips hebt en het makkelijk kunt losmaken.
- Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven of tot het gehakt gaar is.
- Optioneel: Spoel de kikkererwten af met koud water, laat uitlekken en dep droog. Meng 1 tl olijfolie en 0.5 tl paprikapoeder. Doe in een kleine ovenschaal en bak tegelijk met het gehakt in de oven. Breng daarna op smaak met zout.
- In de tussentijd kun je de salade maken. Snijd de komkommer in halve maantjes of plakjes en de tomaat in partjes. Snijd de avacodo in blokjes. Doe alles in kom met het sap van een halve citroen en extra vierge olijfolie naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.
- Voor de yoghurtsaus, snijd de blaadjes verse munt fijn. Meng dit in een kom met de yoghurt. Rasp de knoflook of snijd heel fijn en meng dit er doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de flatbread kort in de oven of in een droge koekenpan. Serveer alles apart en laat iedereen zelf samenstellen.
Contact
Wil je iets van mij weten? Laat het weten via het contactformulier hieronder.

